2008-07-28

Opinió a la Directa

"Pensem doncs existim" és una secció de La Directa on cada setmana un redactor o membre d'alguna corresponsalia aporta el seu petit (2200 caràcters) granet de sorra en el terreny de la opinió al setmanari. Aquesta setmana em toca a mi hi he aprofitat per tornar a parlar del tema de la setmana, Iugoslàvia. Aquí ho teniu:


Quan l’independentisme pateix miopia

L’arrest de Radovan Karadjic és el darrer dels episodis d’una ficció imperialista narrada amb, des de i per a la mentida. Primer ens van fer creure que els feixistes croats de Tudjman i els extremistes mercenaris musulmans de Izetbegovic eren els bons de la pel·lícula. Els serbis, que convivien en seu propi país, Iugoslàvia, amb múltiples nacionalitats (serbocroats musulmans, croats a seques, gitanos o famílies mixtes) ens els van pintar com un dimoni que havia patit una deriva ultranacionalista en quatre dies. El guió per l’esquarteració de l’últim reducte socialista d’Europa, Iugoslàvia, reàcia a malvendre les empreses públiques a les multinacionals estrangeres, principalment alemanyes, reàcia a la OTAN, sumament més respectuosa amb les minories lingüístiques que qualsevol estat burgès d’Europa avui en dia, estava escrit.

Per justificar les independències que han desembocat en règims mafiosos, traficants i capitalistes com el de la recent autoanomenada nació kosovar per partidaris ultradretans de “la Gran Albània ètnicament pura” com Thaci, han utilitzat el de sempre, el mateix que a l’Iraq: la mentida. I és que l’independentisme no pot recolzar-les en totes les circumstàncies, i més quan respon a l’estratègia econòmica imperialista genocida. Mentien quan parlaven de genocidi a Srebrenica (fins i tot la Haya de dubtosa imparcialitat n’ha negat l’existència), un poble on suposadament es varen matar 8000 civils indefensos malgrat només haver-se trobat uns 1000 cadàvers la majoria dels quals de combatents musulmans finançats pels serveis secrets alemanys per desastabilitzar la regió i construïr el corredor energètic que Iugoslàvia es negava a construïr.

Mentien quan ens parlaven dels drets històrics de territoris com Bòsnia, que mai a la història havia estat una nació sino un territori ocupat per serbis, generalment ortodoxos, croats (catòlics) y musulmans d’orígen serbi o croata que convivien pacíficament fins que el 1991 el canceller Kohl va començar el què ni l’emperador Guillem ni Hitler havien aconseguit: annexionar-se una zona dividint-la per conquerir mercats i rutes estratègiques. Ningú es pregunta perquè la base militar ianqui més gran del món està a Kosovo?

I jo mentiria si no digués que els catalans que defenseu Kosovo, i els que defensaveu Bòsnia i Croàcia, no sou patriotes, sou idiotes. O voluntàriament de dretes.

13 comentaris:

Unknown ha dit...

Ep,

molt bon article, no tots els indeepndentistes donem suport al Kosovo i coses similars, el fet de ser d'esquerres ens ho impedeix.
Felicitats pel blog!!

Guillem Fuster

Pau Llonch i Méndez ha dit...

Merci bonic! Quants dies sense saber de tu... On passes l'estiu?

Una abraçada a la família. Fins aviat!

Anònim ha dit...

el paràgref final sobra, no? abans informar que insultar el desinformat pel simple fet d'estar desinformat...o millor dit, intòxicat en aquest mon falaç.

Pau Llonch i Méndez ha dit...

Si, és clarament provocatiu. Va, donar-li una mica de salseta a la vida sempre és més entretingut.

El yoyas, jiji

Anònim ha dit...

xDDDDD se va ha veh
se va ha veh un follon ke no sabei ni donde os avei metio! xddd

tu donali salseta i de pas et markes un tema a lo reaggeton xddd

El Yayo Makario xd

Anònim ha dit...

insultant perds tota credibilitat...i això que a l'article semblava que sabies de què anava el tema. Vidilla?salseta? ja et donaria jo salseta...

Anònim ha dit...

jaja mira un o una ke set pika, ha donat efecte "l'article", es el efecto salseta al curri, te voi a dar un par de curras xavah xDDDDDD

El Yayo Malayo xd

Pau Llonch i Méndez ha dit...

jajaja
fijo! gran yayo malayo... Salseta de ostras... Ostres, tu, amenaces anònimes! jajaj
mua!

Anònim ha dit...

amences anonimes? home! sinonim de milhomes! y si es una dona salsera i tensolfata? a mi sem posarien de corbata ^^

ja repapiejho

EL Putu Yayu del caralho xd

Cardhuuu ha dit...

Estic parcialment d'acord amb tu, encara que no tots estem tan informats i a vegades ens marquen gols (no per l'esquadra, sino) per sota les cames. Lo de Kosovo feia pudor però ningú explica tot el cert. Haurem de seguir llegint de diverses fonts encara que siguin d'aigües pudentes, per fer-nos cadascú la nostra història.

Vinga'n doncs, endavant les atxes!!

Una abraçada Pau!

Anònim ha dit...

Pau,

Sóc en Pere (Directa - Girona). La veritat és que m'ha sorprès l'article. Som molta la gent que vam aprendre que és la lluita antiimperialista gràcies a les campanyes amb Bòsnia, varem aprendre què era l'ACNUR amb Srebrenica (recordés que el suposats milicians "proislàmics" -pagesos de la zona?- havien cedit l'armament als cascos blaus i que llavors es va produir la matança?), també varem aprendre que en el suport a la lluita multi-ètnica havíem de distingir els enemics (Tudjman & co) i amb els acords de Dayton varem saber que sense justícia no hi ha pau... Fins i tot companys nostres, desobeint les ordres de l'ONU, varen rebentar el setge de Tuzla i, en plena guerra, varen aconseguir entrar un comboi a Tuzla (amb govern multiètnic)...

Buf... Pau... estic al curro i no puc dir-te tot el que penso... i menys estructurar-ho.. buf... tantes coses!!!

Quan tingui una mica de temps t'envio un mail i parlem.

Pau Llonch i Méndez ha dit...

Ei, Pere, molt bones!

Ahir el Benet em va enviar un mail molt interessant on em recriminava també molts aspectes de l'article. Com que no és i no sou els únics que ho heu fet i trobo molt interessant comentar el tema, adjunto aquí una part de la meva resposta a les consideracions generals que es puguin fer del text, que vaig fer arribar al benet, a l'espera que ell em deixi també posar el seu text molt ben argumentat i ben escrit i no exempt de raó en absolut en aquest bloc (no ho faré sense el seu permís). Esperant, com li deia també a ell, poder quedar una dia i que m'expliqueu moltes coses que de ben segur desconec, adjunto això company. Una abraçada forta.


un troç:

...no puc estar més que molt agraït que t'hagis molestat en comunicar-te amb mi per comentar la jugada. És, efectivament, molt tard, així que seré breu i comentaré el què em sembla més destacable de l'assumpte a l'espera de poder aprendre moltes coses més de tu (i d'algú més?) en alguna trobada.

Primer de tot, res a dir respecte la possibilitat que estigui altament intoxicat per la literatura política colloniana. El llegeixo des que vaig començar a formar-me políticament (molt més tard i segurament amb més incompletesa que tu). Més i tot, només conec dues persones vinculades al PCPC que m'hagin pogut oferir posicionament més de primera mà, així que res a objectar en relació a les percepcions objectives d'algú que parla amb coneixement de causa com tu, tio. Tot i això, avui només voldria que veiessis que el què pensem del conflicte no és tan diferent i amb això començo. Sense entrar en el fons de les argumentacions encara (només algunes) dir primer que segur que entens que en un article de 2200 caràcters pel "Pensem" es pot ser poc més que provocador. Et diré el què, principalment després de llegir-ho un cop ja enviat a correcció, vaig jo mateix valorar que podia generar malinterpretacions:

1. Quan parlo de miopia independentista estic fent una autocrítica personal (més enllà de l'evident i provocadora autocrítica col·lectiva, motor de debat que ja convé) perquè jo vaig ser el primer que per exemple, durant els bombardejos de Kosovo, vaig arribar a tenir una posició ambigua en referència a la necessitat de l'intervenció internacional (sí, tenia 19 anys...) i a veure per desconeixement amb bons ulls les tropes de la UCK. Em mostro encara més indignat pel fet d'haver estat tan ingenu d'haver-me equivocat. I no és una justificació, és un fet. Però no ho dic, i fer-ho hagués donat una dosi d'humilitat al text que la falta d'espai i la priorització de la provocació no van facilitar.

2. En cap moment, si ets rigorós amb l'anàlisi del text, nego el fet que es practiquessin execussions i matances massives a Srebrenica, només nego la tesi oficial del genocidi d'una forma (ho admeto) certament barroera i colloniana, efectivament, però la nego perquè (i ho saps) s'ha distingit com un episodi aïllat i descontextualitzat com si matances similars (els nombres, com tu dius, no són rellevants quan es tracta d'atrocitats com aquestes) no haguessin succeïts de mans dels musulmans, o més tard, de part dels nacionalistes albanesos que també han provocat un èxode terrible de la comunitat sèrbia de Kosova. Ajudaria el fet de destacar que execucions molt similars en nombre (si més no per la bibliografia de què disposo) es van realitzar en moltes altres direccions i no han estat mai destacades pels mitjans, però no disposo en 2200 caract d'espai per fer-ho. Tampoc defenso a Karadjic sinó que en l'intent de situar la seva responsabilitat en el conflicte a la mateixa alçada d'altres líders venerats per interessos imperialistes la comunitat internacional (tudjman,etc...), i sobretot, en l'intent de desemmascarar els veritables atiadors d'aquest conflicte, el situo en la ment del lector potser en una situació de víctima que evidentment ni ell ni Mladic em mereix en absolut. Erro doncs aquí també.

3. Tens tota la raó amb lo del maniqueisme i l'error en la polarització (bons-dolents), però si tu parteixes d'una opinió pública generalitzada que (simplificant i utilitzant una simplicació lògica amb la qual em sento més còmode) diu que A és dolent i B és bo, i a més, no té ni idea que existeix C, ni D, i a més ignora que que A, B, C i D es fotin de pals és fomentat per interessos per E, llavors el què és més fàcil en tan poc espai no és col·locar-los a tots a la mateixa altura i donar molts matisos sinó desdimonitzar A (amb el perill de deixar-lo massa ben parat si un no té marge pel matís com és el cas) si el què vols és generar un cert debat.

Anònim ha dit...

SI CUANDO QUEREIS LA TRADUCIS AL CASTELLANO PA K LOS DEMAS TAMBIEN NOS DELEITEMOS CON LAS LETRAS DE PAUPAUAPAU,QUE CON SU VOZ YA LO HACEMOS,..Y NO SE..haber que se entiende algo....PAU ES LO UNICO QUE ENTIENDO JOE Y PARECE BONITA LA vazili i la pupi-la caue canem
weno enga un beso y enhorabuena pau!!!congratulations