Avui aquesta etiqueta ha estat durant una llarga estona de les més utilitzades a l'estat espanyol. Al marge de la necessària relativització d'aquest fenomen -efímer- de la consolidació d'un TT a twitter, el ressò que se n'han fet alguns mitjans tan alternatius com burgesos pot convertir en una tasca d'interès analitzar quina és aquesta proposta que, engalanada amb l'aparent rigor que envolta el món de les matemàtiques, pretén ser una eina "per confrontar el bipartidisme". Si algú no l'ha llegit, aquí la teniu.
Breu i ras, la proposta "tàctica" consisteix bàsicament en oferir informació a la ciutadania sobre quina opció política per cada circumscripció seria -subratllo el condicional- la més idònia per aconseguir trencar una concepció del bipartidisme que inclou, a més del PP i el PSOE, a CiU (pel mer i poc rigorós fet que aquestes 3 formacions van ser l'objectiu de la "campanya" #nolesvotes arrel de l'anomenada "Ley Sinde"). Tot amanit amb la pseudolegitimitat que otorga haver arribat a aquests resultats (resultats, senzillament, que ens assenyalen qui té més opcions per ser vèncer els dos partits amb més opcions per guanyar a cada circumscripció, o dit d'una altra manera, qui tindria més opcions pel fet d'estimar-se que podria ser tercer) amb un "brillant" algorisme que, sincerament, podria haver qualsevol estudiant de primària amb una mica de temps i poca feina. La foto que adjunto és significativa (logaritmes? derivades? raons trigonomètriques? voleu dir?)
En un moment d'incipient mobilització social arrel del moviment 15M agafa més força que mai el recurrent debat quan arriben eleccions entre abstencionistes, partidaris del vot nul, de les opcions minoritàries (pel sol fet de ser-ho) o de les obertament anticapitalistes i partidàries de la concorrència tàctica a les eleccions. Ara, però, s'hi suma aquesta histriònica proposta pretesament alternativa. Abans de parlar de bipartidisme, representativitat i eleccions, un breu apunt crític en relació al plantejament purament estètic o comunicatiu de la campanya:
L'aritmètica com a eina. Matemàtiques per sabotejar el bipartidisme. Sí, segur?
Deixeu-me que comenci amb una tonteria però que és la que més m'ha cridat l'atenció (deu ser per això que sempre m'han encantat les matemàtiques). L'entrada al blog que defensa aquesta opció, que a la pràctica ens portaria a alguns territoris a votar opcions com UPyD, CC o ERC entre moltes altres, acaba amb aquestes afirmacions:
Vota aritmética.
La aritmética no te hace promesas, te indica cómo romper el bipartidismo.
La aritmética no te representa. Al votar aritmética votas lo único en lo que podemos llegar a acuerdo: nuestro mayor interés común es acabar con su poder.
Puedes elegir:
- Ser parte de una máquina que no has elegido pero que legitima el descontrol bancario y la falta de democracia.
- Ser parte de una aritmética que rompa la máquina
I entrant a la xixa:
Bipartidisme
Trencar amb el bipartidisme des d'una perspectiva de classe i anticapitalista no es pot reduir a identificar 2 (o 3 si voleu) partits polítics. Si entenem la naturalesa de l'estat com un instrument de classe, no neutral, per aconseguir la reproducció del sistema d'acumulació per benefici de la classe dominant, en tot cas té més sentit plantejar el bipartidisme com un sistema polític que -al marge de quants partits polítics l'encarnin- planteja una dualitat recurrent i alternant de dues cares de la mateixa moneda: la pseudosocialdemòcrata i la descaradament liberal (simplificant). Bipartidisme també és UPyD. Bipartidisme també és PNV. Com pot ser que algú que vol plantejar una alternativa "para romper la máquina" acabi a la pràctica suggerint en algunes demarcacions que això passa per votar partits que no són ni socialdemòcrates o en alguns casos, fins i tot són descaradament liberals?
Jo no sóc abstencionista en totes les ocasions. L'abstencionisme no ha de ser un dogma si afrontem la presa de poder com una tasca irrenunciable i la via electoral com una opció conjuntural (Venezuela...). Però com a mínim abstencionistes radicals en totes les circumstàncies, autòmons i/o anarquistes, tenen un plantejament coherent -no diria consistent, des del meu humil punt de vista, clar-.
Tacticismes o estretesa de mires
Moltes argumentacions que defensen aquesta opció van en la línia de situar-la com una mera opció tàctica. Però és que fins i tot des d'aquest punt de vista penso que no té cap sentit. Llegim:
"No se trata de votar al partido que nos desagrada menos o que nos gusta un poco, sino de utilizarlos para que se peleen entre ellos". Se trata, sobre todo, de un instrumento para evitar las mayorías cualificadas.
Algú té algun dubte que molts partits com els que es proposen per trencar aquest malentès bipartidisme PP-PSOE-CiU no perdrien massa temps en barallar-se per arribar a un consens sobre allò que ens "convé" des de la seva lògica de garants del capitalisme?
Volia dir 3 coses bàsiques més. M'agradaria allargar-me sobre moltes coses més que em passen pel cap en relació a això i també sobre l'opció de les CUP (abstenció) i d'altres formacions (anticapitalistes) però he d'anar a fer feina i a l'assemblea de la PAH. Si tinc una horeta més aviat m'hi poso.
Fins ara.
1 comentari:
D'acord amb tot el que dius sobre #Aritmètica20N la pitjor recomanació de totes les contracampanyes 20N que he vist darrerament. Algun apunt més però: que la tercera força és IU a moltes províncies és lògic i evident donada la manca de pluralisme democràtic a Espanya; que qui els votava per desbancar el bipartidisme o per una esquerra més real pot haver-se'n cansat o continuar fent-ho, molt bé. Que les matemàtiques ens ho demostrin...ehem, gràcies, era de preveure. Que algú que vol trencar el sistema recomani votar UPyD endavant, però penso que aquests en tot cas empenyen vers el feixisme i no pas cap opció vàlida. En resum, d'una banda, és inútil i ens diu la història de sempre que s'ha demostrat inservible: la socialdemocràcia parlamentària estancada, morta i venuda. De l'altra, implica perills que es legitimen amb números...mama por.
Publica un comentari a l'entrada